2023-2024  2. Dönem 1. Sınavlar için Senaryo Listesi

2.Dönem 1.Yazılı

Sınav Tarihi: 26.03.2024 Salı 2.Ders

Senaryolar:

5.Sınıf için 8.Senaryo seçilmiştir:

Kazanımlar:

T.5.3.5. Bağlamdan yararlanarak bilmediği kelime ve kelime gruplarının anlamını tahmin eder.

T.5.3.14. Metnin ana fikrini/ana duygusunu belirler.

T.5.3.19. Metinle ilgili sorulara cevap verir.

T.5.3.31. Okudukları ile ilgili çıkarımlarda bulunur.

T.5.3.33.Okuduğu metindeki gerçek, mecaz ve terim anlamlı sözcükleri ayırt eder.

T.5.4.3. Hikâye edici metin yazar.

6.Sınıflar için Merkezi Ortak Sınav yapılacaktır. Konu,kazanım ve soru dağılımları ayrı bir tabloda gösterilmiştir.

7.Sınıflar için 6.Senaryo seçilmiştir.

Kazanımlar:

T.7.3.6. Deyim ve atasözlerinin metne katkısını belirler.

T.7.3.8. Metindeki söz sanatlarını tespit eder. Kişileştirme (teşhis), konuşturma (intak), karşıtlık (tezat) ve abartma (mübalağa) söz sanatları verilir.

T.7.3.10. Basit, türemiş ve birleşik fiilleri ayırt eder.

T.7.3.11. Zarfların metnin anlamına olan katkısını açıklar.(2 soru)

T.7.3.16. Metnin konusunu belirler.

T.7.3.19. Metinle ilgili soruları cevaplar. (2 Soru)

T.7.3.22. Metnin içeriğini yorumlar.

a) Yazarın olaylara bakış açısının tespit edilmesi sağlanır.

b) Metindeki öznel ve nesnel yaklaşımların tespit edilmesi sağlanır.

c) Metindeki örnek ve ayrıntılara atıf yapılması sağlanır."

T.7.3.29. Metin türlerini ayırt eder. a) Söyleşi, biyografi, otobiyografi, günlük türleri üzerinde durulur. b) Metin türlerine ilişkin ayrıntılı bilgi verilmemelidir.

8.Sınıflar için 1.Senaryo belirlenmiştir.

Kazanımlar:

T.8.3.5. Bağlamdan yararlanarak bilmediği kelime ve kelime gruplarının anlamını tahmin eder.  a) Öğrencilerin tahmin ettikleri kelime ve kelime gruplarını öğrenmek için sözlük, atasözleri ve deyimler sözlüğü vb. araçları kullanmaları sağlanır.

T.8.3.6. Deyim, atasözü ve özdeyişlerin metne katkısını belirler.

T.8.3.14. Metinle ilgili soruları cevaplar. (2 Soru)

T.8.3.16. Metnin konusunu belirler.

T.8.3.17. Metnin ana fikrini/ana duygusunu belirler.

T.8.3.26. Metin türlerini ayırt eder.

a) Fıkra (köşe yazısı), makale, deneme, roman, destan türleri üzerinde durulur.

T.8.4.18. Cümlenin ögelerini ayırt eder.

T.8.4.20. Fiillerin çatı özelliklerinin anlama olan katkısını kavrar.

T.8.4.3. Hikâye edici metin yazar. a) Öğrencilerin anlatımın türü ve konusuna göre gerçekçi veya hayalî ögeleri tasarlamaları, uyumlu bir

zaman ve mekân kurgusu yapmaları, serim, düğüm ve çözüm bölümlerine yer vermeleri sağlanır.

b) Öğrenciler yazım kılavuzundan yaralanmaya, günlük hayattan örnekler vermeye yönlendirilir.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Kaynak: meb